Flemish farmers in America


Vlaamse+boeren+in+Amerika_PlattelandsTvFor Flemish tv-channel ‘PlattelandsTV’ Daan produced a series of film portraits of Flemish people who moved to the United States, Canada and Mexico to start a farm or work in one.

 

Aflevering 1
Koen en Els Ally uit Sint-Martens-Latem hebben een melkveebedrijf in de Amerikaanse staat Texas met ruim 2.000 koeien. Ze besloten naar Amerika te verhuizen om de lastige regelgeving in België te ontwijken, maar het begin in de states ging heel moeizaam.

Aflevering 2
40 jaar geleden ruilden Willie en Andrea Delanoy Moerbeke-Waas in voor Vauxhall in de Canadese provincie Alberta. Ze startten er een landbouwbedrijf dat ondertussen gigantische proporties heeft aangenomen. Op bijna 3670 hectare teelt de familie onder meer aardappelen.

Aflevering 3
Meer dan 10.000 koeien en een dagelijkse productie van 450.000 liter melk per dag. De familie De Saegher heeft in de Amerikaanse staat Michigan een melkimperium opgebouwd. 16 jaar geleden lieten Bart en Els Leffinge achter voor hun American Dream.

Aflevering 4
20 jaar geleden vertrokken Ilse en Guido uit Essen om hun droom in vervulling te laten gaan: boeren in Canada. Een jaar later reisde Ilse’s zus Inge en haar man Koen het koppel achterna om in hetzelfde Canadese dorpje een tuincentrum uit de grond te stampen.

Aflevering 5
Dit keer aandacht voor een Vlaamse landbouwonderzoeker van het CIMMYT research-instituut nabij Mexico City. Bram Govaerts leidt een miljoenenproject om arme boeren aan de conserveringslandbouw te krijgen.

Aflevering 6
In het Canadese gedeelte van de Rocky Mountains startten Hugo Bonjean en Ilse de Wit hun honingwijnmakerij. De Vlaamse familie leeft van hun eigen groeten en eet uitsluitend vlees van de jacht. Daarnaast produceren ze wijn van de honing van hun eigen bijenvolkeren.