Zeeuwen in the West

Daan made 25 film portraits about people from the Dutch province of Zeeland who migrated to the United States and Canada. It was aired on the regional TV channel Omroep Zeeland. It was shot and aired throughout 2015-2018. 

Seizoen 1: Aflevering 1
Bjorn Verduijn vertrok als 19-jarige kok naar Amerika en werkte zich op tot food manager met 300 man personeel. Hij heeft tevens een zeer Amerikaanse hobby opgepikt: vuurwapens.

Seizoen 1: Aflevering 2
Jose Munter uit Kats verhuisde na het overlijden van haar man naar de Rocky Maintains in de staat Montana. Hoewel totaal anders doet het rustige leven haar sterk aan Noord-Beveland denken.

Seizoen 1: Aflevering 3
Kunstenares Loura van der Meule vertrok in de jaren ’80 naar New York en bleef hangen in het nabijgelegen Jersey City. Inmiddels maakt ze enkel en alleen maar schilderijen met een Zeeuws thema.

Seizoen 1: Aflevering 4
De boerenfamilie Van den Hoek uit Schouwen-Duiveland verlieten hun oude bedrijf om in het uitgestrekte Canada opnieuw te beginnen met 20x zoveel land. Maar de Zeeuwse vlag wappert nog altijd trots.

Seizoen 1: Aflevering 5
George Huibregtse uit Colijnsplaat verhuisde naar het platteland van Texas waar zijn vrouw Dora vandaan kwam. George en Dora kennen elkaar via het internet. Ze wonen nu samen met 13(!) honden.

Seizoen 1: Aflevering 6
Henk de Smidt uit Oost-Souburg woont met zijn gezin in Rochester, NY. Hij kwam zijn Amerikaanse vrouw Cindy tegen tijdens zendelingenwerk voor de kerk.

Seizoen 1: Aflevering 7
Kariene Jonker uit Zierikzee woont met haar man Ronald in Houston, Texas. Ze geeft les op een basisschool waar het er nét wat anders aan toegaat dan in Nederland.

Seizoen 1: Aflevering 8
In Brooklyn, NY woont tekenaar en kunstschilder Leendert van der Pool uit Vlissingen. De stad is voor Leendert een bron van inspiratie geworden.

Seizoen 1: Aflevering 9
Ineke Pelella uit Kapelle woont in de suburbs van Naperville, Illinois. Ze geeft les op de Nederlandse school in Chicago en ze besloot dat dit keer te doen in haar Zeeuwse klederdracht.

Seizoen 1: Aflevering 10
Jop Blom woont op een biologische boerderij in Maine samen met zijn man Craig. Naast het boerenbestaan werkt Jop ook als fysiotherapeut. Craig is politicus en verkozen tot State Representative.

Seizoen 1: Aflevering 11
Marjo de Meijer uit IJzendijke vertrok naar het zonovergoten Santa Barbara toen ze 23 jaar was. Ze was op zoek naar spiritualiteit maar in Nederland werd ze vaak vreemd aangekeken. Aangekomen in California voelde ze zich helemaal op haar plek.

Seizoen 1: Aflevering 12
Rene van de Zande uit Nieuwerkerk woont in Austin, Texas en heeft een groot consultancy bedrijf met kantoren over de hele wereld. Als echte Zeeuw noemde hij zijn bedrijf ‘Emergo’.
Ook is hij eigenaar geworden van een professionele voetbalclub: de Austin Aztex.

Seizoen 1: Aflevering 13
Mark en Mirjam Pasveer wonen in Corona, California. Mark heeft daar een eigen bedrijf opgezet in de gevelbouw. Het gezinnetje heeft goed geboerd in de VS en geniet nu van hun villa’s, mooie sportauto’s en jacht.

Seizoen 1: Aflevering 14
Roger Neve uit IJzendijke is een van de topfotografen geworden in de NY fashion industrie. Hij woont op Manhattan met zijn gezin en is verzot op voetbal.

Seizoen 1: Aflevering 15
Simon van Bellen uit Hulst werkt in het Franstalige Montréal in Canada aan de Universiteit als veengrond-onderzoeker. Naast zijn werk en zijn vriendin Marie-Ève heeft Simon een echte passie voor fietsen. En waar kan je dat beter doen dan op het beroemde Formule 1 circuit van de stad?

Naar aanleiding van de serie werd Daan geïnterviewd door de Provinciale Zeeuwse Courant. Hier onder ziet u het artikel.

ArtikelDaan-page-001